top of page

Als niets zeker is, is alles mogelijk

GASTBLOGGER: EEF LACHOWSKA


Begin december stond ik in een boekenwinkel en had ik een nieuwe agenda in mijn handen. ‘Waarschijnlijk blijft hij hartstikke leeg’ schoot door mijn gedachte maar toch nam ik hem mee.

Sommigen zeggen dat 2021 een jaar van ‘hoop’ is. Na een jaar waarin de meest vanzelfsprekende dingen als knuffels geven, handjes schudden en terrasjes pikken niet meer mogelijk waren, geeft dit jaar nieuwe hoop.


En toch krijg ik een naar gevoel bij het woordje ‘hoop’. Het is zo passief. Het suggereert dat alles beter wordt als ik de moed niet verlies. En als de omstandigheden beter worden, dan zal het met mij ook weer beter gaan.


Ik merkte hoeveel het met me deed toen mijn vaste structuur wegviel. Naast boosheid had ik vooral ook het gevoel van onrecht om regels te moeten opvolgen waar ik me niet direct in kon vinden. De boosheid op de wereld kwam vooral voort uit mijn angst. Angst voor het onbekende en het onvoorspelbare.


Het moment dat ik dit besefte werd alles opeens makkelijker. Angst is iets wat zich in mij afspeelt en in deze nieuwe wereld waar alles onzeker en onvoorspelbaar is, is dit iets waar ik wél grip op heb.


In plaats van te kijken naar de dingen die ik mis en die niet gaan zoals ik zou willen, heb ik besloten dit jaar vooral te kijken naar de mogelijkheden. Want als niets zeker is, is alles mogelijk.

Ik besloot me dit jaar niet meer zo te laten meevoeren in de onzekerheden maar het heft in eigen handen te nemen, daar waar maar mogelijk.


Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen maar mijn nieuwe agenda staat al vol met afspraken. En ja, de helft van deze afspraken gaan via ZOOM en is het nog even wennen. Maar de verbondenheid waarvan ik zo bang was om te verliezen, voel ik nog even sterk. De angst voor eenzaamheid blijkt onterecht want hoewel ik de knuffels erg mis, voel ik de verbondenheid net zo goed.


Dit jaar wordt daarom een jaar van mogelijkheden vinden waar ik eerst alleen beperkingen zag. Op de achtergrond mag het woordje ‘hoop’ blijven hangen maar ik kies voor een actieve houding met de focus op wat wél kan. Want binnen de beperkingen liggen kansen voor mezelf om te groeien, me te ontwikkelen en ik kijk uit naar alle mogelijkheden die ik nog mag ontdekken waar ik op dit moment nog niet eens het bestaan van af weet.

2021, je bent daarom al een topjaar


Eef56 weergaven0 opmerkingen
bottom of page