Doelen opstellen!
Hallo allemaal,
De kerstdagen zijn weer voorbij en 2021 staat voor de deur. Dit is de tijd om goede voornemens te maken voor het nieuwe jaar en nieuwe doelen te stellen die we willen behalen. Meestal gaat het dan om een bepaalde hoeveelheid kilo’s die je er af wilt hebben of dat je meer wilt bewegen/sporten dit jaar. Maar in principe bij alles dat je wilt veranderen kun je doelen opstellen. Wil je bijvoorbeeld dit jaar je diploma halen of heb je een bepaalde gewoonte waar je vanaf wilt. Alles kan, noem het maar op! Doelen kun je het hele jaar door opstellen, wanneer je wilt en waar je wilt!
Waar we echter vaak tegenaan lopen bij het willen behalen van onze doelen is dat we voor ons gevoel niet snel genoeg resultaat zien. We denken dan dat wat we doen geen zin heeft en de kans dat we daarom opgeven onze doelen na te streven is hoog. Het wordt dan vaak een nieuw voornemen voor het volgende jaar. We stellen het uit. Dat is de reden dat ik in deze blog jullie wil meenemen in het opstellen van doelen die voor jou haalbaar en realistisch zijn. Hiervoor heb ik een aantal stappen opgesteld die hieronder staan uitgewerkt.
Stap 1: JE EINDDOEL
Dit is waar het allemaal mee begint. We hebben een doel dat we willen behalen! Wat bij het stellen van dit doel heel belangrijk is, is dat je het specifiek maakt. Wil je bijvoorbeeld afvallen, stel jezelf dan de volgende vragen: “Hoeveel kilogram wil ik uiteindelijk wegen?” en “In welke tijdsperiode wil ik dit bereikt hebben?”. Op die manier weet je wat je waar je aan toe bent en wat je van jezelf verwacht. Een valkuil hierbij is dat we onszelf een te korte tijdsperiode gunnen om het doel na te streven waardoor we teleurgesteld kunnen raken. Dit wil ik graag voorkomen! Blijf daarom realistisch en kritisch naar jezelf en het doel dat je hebt opgesteld. Vind je dat lastig? Praat met de mensen om je heen of zoek steun bij een deskundige.
Heb je een duidelijk en realistisch doel voor ogen? Zorg er dan voor dat je met regelmaat herinnert wordt aan je doel zodat je gemotiveerd blijft om je hiervoor in te zetten. Schrijf je doel bijvoorbeeld op of hang afbeeldingen op die voor jou beeldend zijn.
Stap 2: WAT HEB JE NODIG?
In stap 1 heb je bepaald wat je wilt bereiken en wanneer je dit wilt hebben bereikt. Bij deze tweede stap is het belangrijk om de methoden te bepalen waarmee je je doelt wilt behalen. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van je eetpatroon, je beweegpatroon maar ook je eigen gedachtegang. Ook hierbij is het belangrijk om specifiek te zijn. Je kan gemakkelijk zeggen dat je je beweegpatroon wilt aanpassen, maar hoe ga je dat precies doen? Ga je bijvoorbeeld voortaan iedere avond een rondje wandelen, pak je voortaan de fiets als je naar de stad gaat in plaats van de auto of ga je nu écht gebruikmaken van dat sport-abonnement. Je maakt als het ware kleine afspraken met jezelf die jou verder helpen.
Stap 3: TUSSENDOELEN
Op dit moment heb je helder voor jezelf wat het doel is dat je wilt bereiken, maar ook de methoden die je gaat inzetten om dit doel na te streven. Om jezelf gemotiveerd te houden is het goed om tussendoelen op te stellen. Tussendoelen zijn kleinere doelen die bijdragen aan het behalen van je hoofddoel. Deze doelen zijn kleiner waardoor ze sneller te behalen zijn. Het behalen van deze tussendoelen stimuleert je motivatie en vergroot het vertrouwen in jezelf. You got this!
Je tussendoelen zijn net als je hoofddoel specifiek. Wil je je hoofddoel bijvoorbeeld over 6 maanden behaald hebben, dan zou je tussendoelen kunnen plaatsen bij maand 1, maand 2 en maand 4. Bepaal voor jezelf wát je hebt bereikt op deze tijdsmomenten. Gebruik deze momenten ook om te reflecteren op de afgelopen periode. Heb je je tussendoel behaald? Dan kun je er vanuit gaan dat de aanpassingen die je hebt gemaakt effectief zijn, super! Heb je je tussendoel niet behaald? Dan kunnen er verschillende aspecten aan ten grondslag liggen. Zijn de aanpassingen die je hebt gemaakt wel voldoende geweest? Heb je wel de juiste aanpassingen gemaakt die nodig zijn voor jouw doel? Was het doel mogelijk te hoog gegrepen voor de gestelde tijdsperiode? Door deze momenten te gebruiken om te evalueren kun je je aanpak eventueel aanpassen tot iets dat van werkt voor jou en past bij jou. Ook hierbij geldt dat als je het lastig vindt, je hulp kunt inschakelen van de mensen in je omgeving indien je dat nodig hebt of onzeker bent over de haalbaarheid van je doelen.
Stap 4: UITVOERING
Je hebt nu helder voor jezelf wát je wilt bereiken, wanneer je dit bereikt wilt hebben en hoe je dit gaat bereiken. Het enige wat nog overblijft is het beginnen aan het nastreven van je doel!
Twijfel is één van de grootste redenen waardoor doelen niet behaald worden. Deze twijfel zorgt ervoor dat we niet zeker zijn van onszelf en niet helemaal geloven dat we kunnen waarmaken wat we willen bereiken. Een positieve gedachtegang is daarom ook erg belangrijk om te hebben. Gaat het niet helemaal zoals je wilt? Probeer dan te bedenken wat er wel goed gaat in plaats van wat niet. Val je bijvoorbeeld niet af in kilogrammen, maar beweeg je wel een stuk meer? Ben dan trots op dat feit! Elke stap die je zet en elke positieve aanpassing in je leefstijl is een stap vooruit en ik wil je uitdagen deze ook als zodoende te zien en te omarmen.