top of page

Afval scheiden? Dat is helemaal NIET nodig in gemeente Weert!

Bijgewerkt op: 8 nov. 2022

Zoals wellicht veel mensen doen, scheid ik het afval al jaren. Onder ons keukenkastje staat netjes een prullenbakje waar ik al het plastic afval in verzamel. Onlangs reed ik met mijn goed gevulde 'plastic' zakje dus netjes naar de verzamelcontainers die mooi voor de supermarkt in Stramproy staan om mijn plastic in te doen.


Mijn oog viel op een grote sticker die op deze verzamelcontainer was geplakt met hierop de tekst: 'PMD mag voortaan ook in uw eigen container'. Mijn eerste gedachte was: waar staat PMD voor? Wellicht ben ik de enige persoon in Stramproy die dit niet weet, maar voor wellicht een tweede persoon die zich afvraagt waar PMD voor staat dit betekent Plastic Metaal en Drankverpakkingen. Deze scheidde ik overigens ook al netjes bij het plastic afval....En mijn tweede gedachte was: waarom rijd ik dan in hemelsnaam op en neer om mijn plastic weg te brengen?!


Als we het plastic of PMD niet hoeven te scheiden...waarom doen we dit dan? En hoe kan het dan zijn dat we dit NIET hoeven te scheiden? Ik ging hier niet langer mijn hersenen over kraken, dus ik belde de gemeente op. Een aardige mevrouw aan de lijn legde ik deze vraag voor en zei wist dit eigenlijk ook niet en gaf mij gelijk dat dit heel tegenstrijdig klonk. Ze zou iemand anders laten terugbellen. En ja hoor, nog geen uur later (en dat voor de overheid, mijn complimenten!) werd ik netjes terug gebeld. Deze aardige dame legde mij uit dat ik al het afval in mijn eigen huiscontainer mocht doen. Ik vroeg vervolgens: moet ik dan PMD afval in het 'groene' gedeelte doen, bij Fruit en Tuinafval? Nee, dit mag gewoon bij restafval.


Nu snap ik het helemaal niet meer...maar WAAROM staan er dan overal containers binnen gemeente Weert waar PMD moet worden ingezameld? Het antwoord hierop is als huishoudens niet uitkomen met hun containers, dan kunnen ze deze gebruiken. Dit hadden dus net zo goed reguliere restafval containers kunnen zijn!


Dus in plaats van op en neer te rijden (lees extra benzine verbruik) om zogenaamd milieubewust bezig te zijn om mijn afval te scheiden, kun je je afval ook gewoon in je eigen huisvuil container stoppen want het scheiden heeft totaal geen zin.


Volgens de gemeente gebeurd de scheiding van PMD bij het afvalcentrum zelf...hier wordt de PMD vanuit een band gefilterd. Nou, ik heb er mijn bedenkingen bij of dit ook daadwerkelijk zo gebeurd zoals dit gezegd word en ik vraag me af hoeveel mensen hiervan op de hoogste zijn dat deze zogenaamde 'milieuvriendelijk scheidingsbakken' dus totale onzin zijn.


Uiteindelijk scheid ik dus nog steeds netjes de PMD in mijn prullenbakje onder het aanrecht, maar aan het eind van de week wordt dit in een zakje geleegd in mijn eigen huiscontainer. Heb ik toch nog 'een beetje' het idee dat ikzelf milieubewust bezig ben...6 weergaven0 opmerkingen
bottom of page