top of page

Stop me niet in één hokje...Ik pas er toch niet in!

Vijf tips voor rust bij een onrustig leven


Mijn hele leven vind ik echt al van alles leuk en heb ik moeite met keuzes maken. Omdat ik vroeger geen opleiding kon kiezen, ben ik op advies van school en omgeving de secretaresse opleiding gaan doen. Met deze opleiding kon je immers bij ieder bedrijf aan de slag. Ik heb het geprobeerd: fulltime werken bij één werkgever, maar daar werd ik écht niet gelukkig van.

De overtuiging vanuit mijn omgeving zat er goed in: vind een ‘vaste’ fulltime baan, dat zorgt voor zekerheid…


Na mijn bevalling begon ik na te denken over mijzelf en over welk voorbeeld IK wilde zijn voor mijn dochter. De overtuiging van een vaste baan, zekerheid, dat voelde ikzelf niet. Dat was niet MIJN overtuiging. Ik ging op zoek naar datgene waar ik gelukkig van werd en een groot onderdeel hierin is afwisseling.


Onze financiële situatie was niet rooskleurig en op een gegeven moment had ik als kersverse moeder drie totaal verschillende banen; ik werkte bij een afslankstudio, ik werkte bij een biologische winkel én ik coachte jongeren. Druk? Welnee! Ik vond het heerlijk en kreeg er een bonk energie van omdat dit gebieden waren die mij écht interesseerde. Had één van deze werkgevers mij een fulltime contract aangeboden, dan had ik deze niet geaccepteerd. De afwisseling zorgde er juist voor dat het voor mij leuk bleef.


Voel jezelf vaak onrustig en is je batterij vaker leeg dan vol? Wellicht verlang je dan ook naar meer afwisseling en kunnen de volgende tips je helpen:


1. Acceptatie: Mijn hele loopbaan carrière heb ik niet langer dan twee jaar bij één werkgever gewerkt. Na twee jaar kende ik het kunstje en begon ik onrustig te worden… toe aan een nieuwe uitdaging. Ik houd van nieuwe dingen, ik houd van verandering. Voel je gerust dat dit bij jou hoort en dat dit niet vervelend hoeft te zijn. Zoek de uitdaging op! Durf het bespreekbaar te maken en wellicht zijn er binnen het huidige bedrijf mogelijkheden voor meer variatie (of minder uren) voordat je direct gaat solliciteren.

2. F*ck de omgeving: Mensen vinden het heerlijk om iemand in ‘hokjes’ te stoppen, dit zijn we meestal gewend vanuit onze cultuur en opvoeding. Tevens is het gemakzucht, als iemand in een hokje past, is het duidelijk, hoeven we verder niet na te denken. Opmerkingen als: ‘Je moet je op één ding focussen, wordt het niet teveel allemaal?’ en

‘ Ik snap er niets van, wat doe je nou eigenlijk?’ komen dikwijls voor. Onthoud dat als jij er gelukkig van word, dit bij jou past, dit is gewoonweg niet voor iedereen weg gelegd.

3. Diversiteit is een voordeel: Waar je tegen aan kunt lopen is dat nieuwe werkgevers je niet serieus nemen omdat je een zogenaamde ‘jobhopper’ bent. Ik zag het nooit als een nadeel maar juist als een voordeel. Ik heb ervaring opgedaan in diverse bedrijven en afdelingen waardoor ik goed weet wat ik wél en niet leuk vind. Zolang een job uitdaging of groei bood, bleef ik het leuk vinden. Daarnaast is het zo: mocht er één baan of activiteit wegvallen, heb ik nog altijd drie andere projecten achter de hand! En ook dat geeft voor mij een geruststellend gevoel.

4. Beheer jouw eigen agenda: Plan je dagen in. Welke dag plan je in voor welke activiteit? Wees duidelijk naar de partijen met wie je samenwerkt, op welke dagen je voor hen bereikbaar bent en er tijd voor maakt. Ik vind het leuk om één (vaste) dag in de week de administratie te doen voor het restaurant, maar niet meer dan dat. Zorg dat jij zicht houd op de tijd die jij maximaal wilt en kan investeren aan een project of job en zeg niet te snel ‘ja’ als er meer uren worden aangeboden, anders komen je anderen projecten in het gedrang. Om een goede balans te houden, plan ook privé tijd in. Tijd voor het gezin of tijd voor jezelf waarbij je even ‘niets’ mag doen.

5. Zolang je er energie van krijgt, is het goed: een voldaan gevoel aan het einde van de dag? Word je vrolijk van je indeling en kijk je weer uit naar de volgende, afwisselende dag? Dan weet je dat het goed zit. Merk je dat je vaker uitgeblust bent en je batterij leeg is, vraag je dan af of er nog genoeg afwisseling in zit en weet dat je dingen moet gaan veranderen.


Momenteel focus ik me op totaal verschillende dingen: ik houd de administratie bij van ons restaurant, ik geef mensen advies met de aan- en verkoop van hun woning, ontwikkel producten die 100% biologisch zijn, geef workshops, volg een aroma therapie opleiding én ik werk een aantal uren in de week bij een afslankstudio. Daarnaast heb ik nog een dochter van 10 en deze afwisseling vind ik heerlijk. Af en toe kom ik uren tekort, maar het geeft me energie. Zolang je er energie van krijgt en vrolijk van word, dan weet je dat het goed zit.


Meer advies over indelen van je tijd of onrust in je hoofd? Mail me gerust: m2lifestyles@gmail.com62 weergaven0 opmerkingen
bottom of page