Veganistisch: Zoete aardappel-paprika soep.
Sinds ik op mezelf woon in Den Haag en een staafmixer in mijn bezit heb ben ik echt dol geworden op het maken van soepjes! Mijn diepvries staat er ondertussen vol mee. Op internet zoek ik geregeld naar nieuwe recepten voor soepen die ik kan combineren met alle restjes die ik in mijn kast heb liggen! Ideaal! Een soep kun je gemakkelijk gebruiken als amuse, voorgerecht, maar ook als hoofdgerecht is het ideaal! Na een goede kom soep, met wat volkoren brood ernaast, heb ik de volgende paar uur zeker geen honger meer.
De zoete aardappel-paprika soep die ik nu gemaakt heb is één van de soeppareltjes die ik heb gevonden. Zowel mijn ouders als mijn vriendinnen vonden hem enorm lekker en vol van smaak. De hoeveelheid is voor 4 personen. De soep maken duurt ongeveer 30 - 45 minuten - afhankelijk van hoe snel je de groenten kan snijden (ik ben daarin best traag namelijk).
De volgende ingrediënten heb ik gebruikt:
* 2 grote zoete aardappelen (ongeveer 1kg)
* 2 rode paprika
* 2 tenen knoflook
* 1 rode ui
* 150ml kokosmelk
* 2 blokjes groenten bouillon
* 1100ml water
* 1tl gedroogde koriander blad uit een potje
* 1tl cayenne peper uit een potje
Voor de garnering van de soep gebruik ik vaak wat verse koriander of lente-ui. Eventueel kan er ook gebruik worden gemaakt van kleingesneden stukjes paprika voor een extra bite!
Keukenbenodigdheden:
* (grote) Soeppan
* Staafmixer
* Een snijmes om de groenten te snijden
* Een maatbeker om de hoeveelheid water af te meten
* Kommetjes
* Snijplank
* Een vork
bereidingswijze:
stap 1: Was (en schil) de zoete aardappel en paprika grondig onder de kraan en snijd deze daarna in kleine blokjes en zet het even apart in een kommetje. Snipper vervolgens de ui en snijd de knoflookteentjes klein.

Stap 2: Zet een soeppan op een middelgroot vuur met een scheutje olie. Bij voorkeur gebruik ik olijfolie. Wanneer de olie een beetje warm is voeg je de ui en de knoflook toe. Let op, in een soeppan kan het enorm snel gaan waardoor je ingrediënten kunnen verbranden (in mijn ervaring in ieder geval).
Stap 3: Wanneer de ui glazig wordt en de knoflook lichtjes begint te verkleuren voeg je de paprika, zoete aardappel en de 1100ml water toe. De groenten moeten goed onder water staan. Als dit niet het geval is voeg je nog wat meer water toe. Je kan strakjes weer wat water weghalen als je dat wilt. Zet nu het vuur hoog totdat het water kookt. Daarna zet je het vuur lager en laat je het 15 minuten lang koken.
Stap 4: Prik na de 15 minuten met de vork in de zoete aardappelblokjes. Als deze goed zacht zijn is het goed. Als dit niet het geval is laat je het geheel nog een paar minuutjes doorkoken.
Stap 5: Om de soep wat dikker te maken kun je nu wat water weghalen. Bewaar het vocht even voor het geval de soep toch te dik is geworden en je wilt hem iets meer verdunnen. Je kan het vocht dan gemakkelijk weer toevoegen. Ik heb ongeveer 200ml vocht weggenomen.
Stap 6: Voeg de kokosmelk, de bouillon blokjes, de Cayenne poeder en de gedroogde koriander toe. Roer dit geheel goed door elkaar tot de kokosmelk zich goed verspreid heeft, en de bouillon is opgelost in het vocht.
Stap 7: Pureer het geheel met de staafmixer tot het een mooie gladde soep is! En, klaar!

Voeg lekker wat volkoren brood toe bij de soep en je hebt een heerlijke lunch/avondmaaltijd waardoor je de komende paar uur geen honger zult ervaren.
Tips van Nicole : Wanneer je de soep wilt bewaren voor de dag erna is het erg belangrijk dat je de soep goed bewaard. Laat de soep afkoelen en plaats het daarna in de koelkast is het beste dat je kunt doen. Een ruimte op kamertemperatuur, een vochtige omgeving en voldoende voedingsstoffen zijn namelijk perfecte omstandigheden voor ziekmakende bacteriën om te groeien. Door de soep voor gebruik goed te verhitten tot vlak onder het kookpunt dood je de bacteriën gelukkig gemakkelijk waardoor je weer veilig kunt genieten van je soep!
Houd je van een meer pittige soep? Gebruik dan in plaats van olijfolie een plantaardige olie met chili. Ook kun je een EL rode currypasta toevoegen bij stap 6 of een halve/hele rode peper gesneden in kleine stukjes bij stap 3 (wel de pitjes verwijderen). Eventueel kun je ook gebruikmaken van chilivlokken als garnering die je vervolgens door de soep kunt roeren. Ik houd zelf niet zo van pittig, dus deze varianten heb ik niet uitgeprobeerd. Heb jij dit wel? Laat mij dan vooral weten wat je daarvan vond!
Voor mensen die letten op hun zoutinname vanwege bijv. een verhoogde bloeddruk: deze soep bevat, vooral vanwege de bouillonblokjes, een redelijk hoge hoeveelheid zout, namelijk bijna 3gram per persoon. Om het zoutgehalte te verlagen zou ik aanraden om één bouillon blokje toe te voegen in plaats van twee. Dit halveert het totale zoutgehalte al bijna direct. Of gebruik zoutarme bouillonblokjes zoals de groenten bouillonblokjes van het merk 'Damhert'.