top of page

Waarom we Nutella massaal moeten schrappen van de boodschappenlijst


Nutella (moederbedrijf Ferrero) is een heerlijk product. Na een boterham met kaas effe lekker een boterham met dikke Nutella. En als de pot zo goed als leeg is….even nog uitschrapen! Maar Nutella heeft helaas ook een bittere kant…Onlangs kwam bij een televisieprogramma het moederbedrijf Ferrero ter sprake waarin werd gemeld dat zij gebruik maken van kinderarbeid en palmolie om de kosten te drukken en uiteraard zoveel mogelijk winst te maken. Misschien heel naïef maar ik had er nooit bij stil gestaan hoe het product tot stand kwam…


Wat niet weet, wat niet deert! Maar als je eenmaal weet hoe dit bedrijf Nutella vervaardigd kan ik mijn ogen niet meer sluiten en ik wil er niet voor kiezen om een miljarden bedrijf te ‘steunen’ door de wekelijkse aanschaf van een pot Nutella.


Kinderarbeid

De noten voor het populaire broodbeleg worden voor een deel geplukt door kinderen tussen de 8 en 10 jaar. Hier is meerdere malen door zowel Nederlandse als Duitse journalisten aandacht aan besteed en vanuit meerdere kanten wordt dit bevestigd.


Palmolie

Daarnaast gebruikt Nutella nog steeds het omstreden palmolie. Palmolie is een goedkope oliesoort. Palmolie wordt gewonnen door landroof, schendt mensenrechten (werknemers krijgen veel te weinig betaald) en er worden enorme stukken regenwoud voor gekapt. In de productielanden wordt veel tropisch regenwoud en tropisch veenland opgeofferd om oliepalmen aan te planten. De vraag ernaar is namelijk enorm.


Het wijst er dus op dat het bij Ferrero om één ding draait (zoals bij veel bedrijven), een enorme winst maken. En hoe dit tot stand komt, dat maakt dus niets uit.


Oké….en nu? Want mijn man én kind zijn echt niet blij als ik de Nutella pot niet meer op tafel zet. En mijn overtuiging…hoeft niet iemand anders overtuiging te zijn. Dus ben ik op zoek gegaan naar een alternatief en heb deze gelukkig gevonden! Een Biologische hazelnoot pasta ‘Nocciolata’ van het merk Bio (te verkrijgen bij Ut Muueletentje in Weert) smaakt echt heel lekker en is gemaakt zónder palmolie en zónder kinderhandjes. En qua prijs? Ja, ik zal er meer aan moeten uitgeven, maar mijn boterham smaakt wel een stuk lekkerder!


En zo ga ik me voornemen om wekelijks een product onder de loep te nemen om mee te helpen aan een beter milieu en een betere wereld. Dit kan niet in één keer en ik kan niet alles veranderen (of ik kies er niet voor). Want ja, ik rijd ook gewoon in een auto en ja, ik weet ook niet waar alle producten vandaan komen want ik ben niet bij de bedrijfsprocessen aanwezig. Maar moeten we dan maar massaal onze ogen sluiten en alles klakkeloos ‘kopen’, zonder respect voor mens, dier en natuur? Gewoon omdat we het ‘lekker’ vinden?


In het kader van; alle beetjes helpen, koop ik niet alleen een ander product maar hoop ik via deze weg óók mensen te bereiken en te informeren over deze praktijken en wellicht dat ‘beetjes’ véél kunnen worden. Want als iedereen alleen al Nutella gaat schrappen van zijn boodschappenlijst…dan zal Ferrero hier vroeg of laat iets mee MOETEN doen.


De zin die vroeger zeer populair was en ik nooit vergeten ben, word mijn mantra: Een betere wereld begint bij jezelf…


70 weergaven0 opmerkingen
bottom of page