Weet wat je leest: Etiketten.

In mijn vorige posts heb ik vaker benoemd dat het belangrijk is om goed naar de etiketten van een verpakking te kijken! Een etiket bevat namelijk zo goed als ALLE informatie over een product. Je kunt er onder andere op vinden welke ingrediënten er allemaal in het product zitten; hoeveel energie een product bevat per portie óf per 100 gram/milliliter; uit welk land een product komt etc. etc.


Een etiket goed lezen kan ontzettend behulpzaam zijn! Je kan daardoor onderscheid maken tussen producten wanneer je specifiek naar iets op zoek bent, en wanneer je gasten op bezoek krijgt met allergieën kun je producten kiezen die deze allergenen niet bevatten.


In deze blog ga ik jullie vertellen wat er verplicht is op een etiket en waar je dat kan vinden, ga ik het onderscheid maken tussen 'Tenminste Houdbaar Tot (THT)' en 'Te Gebruiken Tot (TGT)', leg ik uit wat de term clean label betekent in verband met de E-nummers, en kort iets over keurmerken, voedings- en over gezondheidsclaims. Onder aan de pagina, in het rood, staan nog wat instinkertjes die fabrikanten graag op hun verpakkingen zetten maar die zeer misleidend zijn voor de consument! Tip van mij aan jullie om die nog even door te nemen.

Wat is er verplicht?

Aan voedingswaren etiketten zijn regels en wetten verbonden die worden gehandhaafd en gecontroleerd door de NVWa (de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). Dit zorgt ervoor dat je als consument ervanuit kunt gaan dat alles dat op een etiket staat, waarheid is. De opgestelde regels zijn verbonden aan de wet dat een product onze gezondheid niet in gevaar mag brengen.


Verplichte aspecten die aanwezig moeten zijn op het etiket zijn:

1) de naam van het product;

2) een lijst van ingrediënten;

3) allergenenetikettering

4) kwantitatieve ingrediëntendeclaratie (KWID);

5) Netto hoeveelheid;

6) houdbaarheidsdatum;

7) bijzondere bewaarvoorschriften en/of gebruiksvoorwaarden;

8) land van oorsprong of plaats van herkomst;

9) gebruiksaanwijzing als het levensmiddel moeilijk te gebruiken is zonder gebruiksaanwijzing;

10) percentage alcohol voor dranken met meer dan 1,2% alcohol;

11) Voedingswaardevermelding


Om te verduidelijken wat hierboven staat heb ik onderstaand etiket toegevoegd (zie de afbeelding onder deze tekst):

Aan de linkerkant zie je bovenaan de naam van het product (1) namelijk Knäckebröd met volkoren rogge- en tarwemeel en tarwebloem. Daaronder zie je de lijst van ingrediënten (2). Onderaan de ingrediëntenlijst zie je staan dat 'voor 100 gram eindproduct is 48 gram volkoren roggemeel, ....' staan. Dit is de KWID (4). In de naam van het product komen de volgende aspecten terug 'volkoren roggemeel', 'tarwemeel', en 'tarwebloem'. De KWID geeft aan dat van alle ingrediënten die voorkomen in de productnaam of die heel opvallend worden afgebeeld op de verpakking, de specifieke hoeveelheden moeten worden beschreven op het etiket. Onder de ingrediëntenlijst zie je de allergenen (3) nog apart beschreven. Als je goed naar de ingrediëntenlijst kijkt zie je dat de allergenen daar ook in hoofdletters in staan benoemd, bijvoorbeeld ROGGEmoutmeel. Een fabrikant is namelijk verplicht om duidelijk te laten zien welke allergenen er in een product zitten. Dit kan gedaan worden op de manier als in het voorbeeld, maar wordt soms ook alleen gedaan door de allergenen in de ingrediëntenlijst in hoofdletters of dikgedrukt neer te zetten. Onder de allergenen zie je de voedingswaardevermelding (11), dus de hoeveelheid energie, koolhydraten etc. per 100gram of per portie. Aan de rechterkant zie je bovenaan staan 'ten minste houdbaar tot...' en waar je dit kan vinden (= de houdbaarheidsdatum) (6). Daaronder zie je een specifiek advies voor het bewaren van het product, namelijk droog en donker (7). Deze bewaaradviezen zorgen ervoor dat het product zijn structuur en voedingswaarde blijft behouden. Wanneer dit product bijvoorbeeld niet droog wordt gehouden wordt het zachter van structuur en door blootstelling aan zonlicht kunnen bepaalde vitaminen verloren gaan. Bij de gegevens van Jumbo zie je ook wat de plaats van herkomst is