top of page

ZO wil ik niet oud worden...waar is de zorg in een verzorgingstehuis

Mijn oma is een klein aardig vrouwtje, beetje eigenzinnig en is bijna 93 jaar. Haar korte termijn geheugen laat haar steeds vaker in de steek, maar ja, wat kun je nog verwachten op zo een leeftijd. Al een aantal jaren kom ik om de drie weken langs om te kijken hoe het met haar gaat. Ik ben nog de enige van de familie die haar kan bijstaan. Steeds vaker had zij aanvullende zorg nodig; aanreiken van medicatie, boodschappen halen en de koelkast nakijken of er geen beschimmelde filet-american of druiven inlagen ("Is nog gewoon te eten hoor!"). De administratie en de computer opnieuw resetten omdat deze op onverklaarbare wijze in het Pools en op lettertype 186 stond ("Heb ik niet gedaan") hoorde steeds meer tot mijn terugkerende taken.


Na twee keer te zijn gevallen en een uur op de grond gelegen te hebben én per ongeluk teveel slaappillen te hebben genomen, hebben we samen met haar 'zorgcoördinator' besloten dat het voor haar beter was om naar een verzorgingstehuis te gaan.


Enkele weken geleden was het dan zover en was ze de uitverkorene om een plekje in te nemen in een verzorgingstehuis waar ze een eigen woon- en slaapruimte heeft en 24- uur zorg aanwezig is. Omdat ik niet in de buurt woon, is dat voor mij heel belangrijk. Oma had al jaren niet meer gekookt en leefde op brood en gebak en hier kreeg zij iedere middag een warme maaltijd. Zij diende alleen nog zelf haar broodmaaltijden te verzorgen, de rest werd 'verzorgd'. Aangezien oma niet meer zelfstandig boodschappen kan doen, zou er een vrijwilliger of een 'maatje' geregeld worden. Dat zou geen probleem zijn. We dienden haar wel binnen vijf dagen te verhuizen, anders werd de kamer vergeven....


Vrijwilliger

Er was een vrijwilliger gevonden en deze zou over twee weken beginnen. Helaas had zij zich op het laatste moment afgemeld. Geen probleem er bestond nog een 'maatjes' project. Er werd aan mij gevraagd of een stagiaire dit mocht uitzoeken en dat vond ik een beetje vreemd maar uiteraard prima. Ik was blijkbaar de enige van heel het tehuis die de vraag neerlegde of er voor mijn oma boodschappen kon worden gedaan. Enige tijd later kreeg ik een telefoontje dat er een 'maatje' was gevonden! Wel nog even een kanttekening; dit 'maatje' was een ZZP-er en vroeg € 25,00 per uur (exclusief BTW) en reiskosten. Tevens kwam deze persoon voor minimaal twee uur per keer. Per keer zou dit dus € 55,00 bedragen voor een boodschapje van nog geen half uur. Alles leuk en aardig maar dit komt dus neer op € 22o,00 per maand en dat kan mijn oma met haar AOW-tje niet veroorloven! Voor dit bedrag ben ik er zelf serieus over na aan het denken om me in te schrijven als 'betaalde vrijwilliger'....


Dokter

Al snel kreeg oma nog meer last van haar benen en kon ze bijna niet meer lopen. Nadat ik de verzorging erbij had gehaald deelde zij mede dat ook hen dit was opgevallen. Ik vroeg of zij dan een afspraak wilde maken met de huisarts, ik had haar zojuist bij de huisarts in hetzelfde gebouw ingeschreven. Ik kreeg daarop het antwoord dat de familie dit zelf diende te regelen en dat de familie zelf met haar diende te gaan...De dokter kwam namelijk 'niet aan huis'. In een bejaardentehuis waarvan de huisartsenpraktijk in hetzelfde gebouw ligt nota bene!


Verzorging

Na vijf weken vroeg ik aan oma wanneer haar 'douche-dag' was en tevens viel mij op dat haar bed nog steeds niet verschoond was. Oma antwoorde dat de zorg had gezegd dat oma voorlopig niet gedoucht werd omdat er te weinig personeel was. Dit kon ik me niet voorstellen en omdat haar geheugen slecht is, sprak ik iemand van de verzorging. En warempel, oma had gelijk. Oma had volgens hen 'geen prioriteit' en ze stond daarnaast ook nog niet op de 'waslijst'. En op de vraag waarom het bed nog niet verschoond was, kwam het antwoord dat dit altijd na het douchen plaatsvond...Maar als ze niet op de lijst staat, tja, dan gebeurd het bed verschonen ook niet...


We zijn nu zeven weken verder en ik ben iedere week bij mijn oma in Heerlen. Na vijf weken is ze eindelijk gedoucht en na zeven weken kreeg ik te horen dat de familie zelf verantwoordelijk is voor het verschonen van het bed...


Spijt

Ik begin er spijt van te krijgen dat ik oma verhuist heb, ze had een eigen appartement met thuiszorg die WEL boodschappen voor haar deden, WEL de koelkast deden nakijken en WEL haar bed verschoonde, WEL haar douchte en de dokter kwam WEL aan huis! Ik hoorde dat het erg was gesteld met de zorginstellingen, maar ik ben door de manier waarop er gewerkt word binnen dit 'systeem' wel erg gechoqueerd. Waar is de zorg in een verzorgingstehuis?


Ik wil graag oud worden, maar vrees nu al voor het feit als ik hulpbehoevend word. Als dit de algemene status is van de bejaardentehuizen wat zal het dan niet zijn over 40 jaar...


97 weergaven0 opmerkingen
bottom of page